خانه مردم شناسی بومیان کیش

جاذبه های گردشگری 22 خرداد ، 1403 4 دقیقه

خانه مردم شناسی بومیان کیش یکی از بناهای تاریخی و قدیمی این جزیره است که از جاذبه‌ های توریستی آن محسوب می‌ شود و قدمت بنای آن به 200 سال می‌ رسد، و امروزه این خانه به هدف آشنایی مردم شهر‌های دیگر و گردشگران کیش با فرهنگ و آداب و رسوم مردم کیش و همچنین نشان دادن صنایع دستی این جزیره در معرض بازدید آنها قرار گرفته است و می‌تواند از برنامه‌های مفرح سفر به این جزیره باشد، این خانه نمادی از اصالت مهمان نوازی مردمان کیش است که به توسعه گردشگری نیز کمک بزرگی کرده است.

خانه مردم شناسی بومیان کیش متعلق به یک تاجر سرشناس و محبوب کیش با نام حاج عبدالله بن شاهین است که به تجارت مروارید مشغول بوده و صاحب بزرگترین لنج‌های بادبانی زمان خود نیز بوده است و این ملک ارثیه سه نسل پیش از بوده است، این خانه همچنین در قدیم به عنوان مدرسه در بین اهالی مورد استفاده قرار می‌گرفته است، چرا که بعضی از مردم این منطقه به یادگیری درس و قرآن در آن مشغول بوده‌اند.

این خانه در محله قدیم کیش یعنی محله "سفین قدیم" مساحت این خانه حدود 1200 متر و قدمتی 200 ساله دارد، و سبک معماری آن، سبک کاملا سنتی جزیره کیش بوده که شامل یک حیاط خانوادگی، 15 اتاق، یک حیاط مجلسی است که اصالت و فرهنگ بومیان جزیره کیش را به نمایش می‌گذارد و می‌توانید با بازدید از آن، با شیوه زندگی مردم بومی کیش در گذشته دور آشنا شوید و همچنین از وسایل معیشتی آنها که شامل ماهیگیری، ظرف‌های نگهداری خرما، وسایل پخت و پز و همچنین چاه‌هایی که برای استفاده ساکنین از آب شرب بود دیدن کنید و همچنین می‌توانید با شیرینی‌ها و غذاهای بسیار لذیذ که توسط زنان بومی این منطقه طبخ می‌شود مورد پذیرایی قرار گرفته و نقش حنا را که توسط زنان این منطقه بر روی دستتان طراحی می‌شود را امتحان کنید و با فرهنگ و آداب مردم خونگرم و مهمان‌نواز این جزیره آشنایی بیشتری پیدا کنید.

معماری خانه مردم شناسی بومیان کیش
خانه مردم شناسی بومیان کیش، از 15 اطاق تشکیل شده که این اتاق‌ها هر یک برای منظور خاصی مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند، که اتاق انبار خرما، اتاق تهیه شیره خرما، اتاق مهمان زنان، اتاق مهمان مردان، اتاق تابستانی، اتاق زمستانی و غیره از جمله این اتاق‌ها هستند و دو حیاط مجلسی که حیاط مخصوص مهمان و حیاط و افراد غریبه بوده که تعدای چاه آب، انبار و یک اتاق تابستانی در آن به چشم می‌خورد و حیاط مخصوص خانواده بوده که افراد غریبه اجازه نداشتند به آن راه پیدا کنند و اتاق خواب تابستانه و زمستانه، مکتب خانه و درب ورودی خانواده در این حیاط قرار دارند.

اتاق تابستانی
اتاق تابستانی این حیاط مخصوص پذیرایی از مهمانان مرد بوده و جلوی آن با سایبانی از برگ درختان نخل پوشیده شده است که مهمانان غریبه و آشنا در آن پذیرایی می‌شدند که با نام مصیف مشهور بوده است که ارتفاع آن از سطح زمین حدود 5/1 متر بوده و بادگیرها و پنجره‌های ساخته شده در اطراف آن به منظور خنک کردن مهمانان کاربرد داشته است.

مطبخ
قسمتی از حیاط این خانه جهت آشپزی مسقف شده و دریچه‌هایی برای خارج شدن دود آشپزی در آن تعبیه شده است که در این مطبخ عمل آسیاب کردن گندم نیز انجام می‌گرفته است و امروزه می‌توانید تمامی ابزار قدیمی مورد استفاده در آشپزی را در این مکان مشاهده کنید.

بیت‌القهوه 
از این اتاق برای پذیرایی مهمانان زن استفاده می‌شده است و بیشتر به دلیل آن که از این اتاق برای درست کردن چای یا قهوه برای مهمانان استفاده می‌شده نام آن را بیت‌القهوه یا اتاق قهوه نامیده‌اند.

انبار بخار
این انبار برای نگهداری مواد غذایی کل خانواده در طول سال ساخته شده بود و مواد غذایی نظیر آرد، ماهی و یا برنج در آن نگهداری می‌شده است.

الفرشه
این اتاق که اتاق حجله بوده است با انواع پارچه‌های رنگی و آینه‌های بزرگ پوشانده شده و مورد استفاده غروس و داماد قرار می‌گرفته است.

زریبه
در این باغچه درختان انجیر و نخل در کنار هم کاشته می‌شده است و کنار آن را چاهی برای آبیار درختان و صیفی‌جات کاشته شده حفر می‌کردند که امروزه این باغچه با وسایل کشاورزی آن دوره در معرض نمایش عموم قرار گرفته است.

بیت‌الفروخ
همانطور که گفته شد در این خانه جلسه‌های تدریس قرآن برگزار می‌شده است و به معنای خانه پسران است که از اهمیت خاصی برای بومیان برخوردار بوده است.

بخار الهوش 
مردم بومی کیش هم همانند مردم دیگر شهرها به کشاورزی و دامداری می‌پرداختند، از این رو این قسمت از خانه جهت پرورش و نگهداری گاو و گوسفند و همچنین نگهداری علوفه و غذای آنها بوده است.

بیت‌العود
از این اتاق جهت اسکان صاحب اصلی این خانه استفاده می‌شده است که با آینه‌های بزرگ و طاقچه‌هایی که روی آنها پر از ظروف چینی و اشیای تزیینی دیگر بوده است تزیین شده است و داخل آن حمام خصوصی نیز به چشم می‌خورد که مورد استفاده اعضای خانواده بوده است.

چندول 
بومیان کیش اتاقی که از آن برای استخراج شیره خرما استفاده می‌شده را چندول نامیدند که معمولا اتاقی با مساحت 4 متری بوده است و این خانه به دلیل جمعیت زیادی که داشته است دارای چندین چندول است که می‌توانید هسته‌های خرمای 60 سال پیش را در آن مشاهده کنید.

سیم
سیم به تختخواب تابستانی گفته می‎شد که شاخه‌های بهم بافته شده نخل و از ارتفاع 5/1 متری زمین جهت استراحت در شب‌های تابستان درست شده بود و این خانه در کل دارای 2 سیم است.

بخار
دو اتاق بزرگ در این خانه به انبار کردن ابزار صید و شناور اختصاص داشته که تمامی تجهیزات صید مروارید و ابزار غواصی و ماهیگیری در آنها نگهداری می‌شده است، چرا که صاحب این خانه خود نیز مالک بزرگترین لنج بادبانی در 80 سال گذشته بوده است که در سفر به هند و کشورهای دیگر از آنها استفتده می‌کرده است.